Word lid van onze mailinglist!

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen

View our privacy policy and termen

Wat is bloeden van het hout

Zo vervelend! Heb je je kast mooi wit geverfd, komen er op eens allemaal roze, bruine, gele vlekken doorheen....

Grootste oorzaak van 'bloeden van het hout' is dat de kleurstof tannine (looizuur) uit het hout op lost in watergedragen verven. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar wat moet je nu doen als het gebeurd.

Op de foto zie je een goed voorbeeld van het bloeden van het hout op onze slaapkamerkast. Op zich zag het er heel gaaf brocante uit, maar bij de sfeer van de slaapkamer paste een spierwitte kast

   

 

 

Ik verf de kast altijd 1 x in zijn geheel. Je hebt dan een hechtlaag voor de primer die je erop gaat zetten (dus je hoeft nog steeds niet te schuren, ook al staat het op de primer/grondverf, die je er op zet).

Omdat deze zo extreem doorbloedde, hadden we een mooie testkast voor drie verschillende oplossingen:

  • Voorstrijk Xtra vlekken van Alabastine: Deze voorstrijk is heel dik en op basis van terpetine. We hebben deze wat verdund, omdat hij zo moeilijk smeerbaar is.  Voordeel: blokt nagenoeg alle vlekken. Nadeel: smeert moeilijk en stinkt.

  • Twee laagjes lacquer van Annie Sloan. Voordeel: stinkt niet, is zo droog, smeert makkelijk, je kunt de lacquer daarna natuurlijk als afwerklaag gebruiken bij andere projecten. Nadeel: blokt niet elke vlek, je moet het 2x doen.
  •  
  • Transparante multiprimer van Polyvine. Voordeel: stinkt niet, is zo droog en ook deze smeert heel makkelijk. Hij is ook roestwerend en als primer te gebruiken.

Allebei de oplossingen hadden het gewenste resultaat. De kast is spierwit geworden!

Andere oplossingen werken:

  • Grondverf op terpetinebasis
  • Shellack
  • Als eerste een laagje Country Grey of Paris Grey, die de roodtinten neutraliseert.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »